Nieuwbouw
>1000 m2
Termunterzijl
2012

Meer weten?
Silvester Adema
Hotel Termunterzijl, gelegen in het dorpje Termunterzijl in de provincie Groningen, is door de jaren heen uitgegroeid tot een bekend hotel in het noorden van Nederland.
In het hart van het beschermde dorpsgezicht van Termunterzijl, op een plek die bepalend is voor de uitstraling van het dorp, lag een bijzondere kans voor nieuwbouw. Deze locatie, aan de doorgaande weg over het eiland, speelt een cruciale rol in hoe het dorp wordt beleefd. De uitdaging was om de nieuwe ontwikkeling naadloos te laten aansluiten bij de historische waarde van de omgeving, zonder de unieke charme van Termunterzijl te verstoren.
De geschiedenis
Eeuwenlang verliep de afwatering van het Oldambt via de Munter Ae en Reider Ae. Door de vorming van de Dollard verdween rond 1500 de Reider Ae en bleef alleen de Munter Ae over. De nieuw gevormde Dollard mondde uit in de Eems en werd een belangrijke vaarroute. Nadat in 1601 een nieuwe schutsluis werd aangelegd ontstond tussen Termunten en Oterdum een nieuwe vissershaven en afwateringspunt; Termunterzijl.
Nadat in 1870 een tweede schutsluis gebouwd was ontwikkelde Termunterzijl zich door middel van een verbindingsbrug verder in de richting van Termunten. Verdere ontwikkeling werd mogelijk doordat de tramlijn die tussen 1919 en 1940 door het dorp liep kwam te vervallen. De ontstane ruimte werd ingevuld met een uitbreidingswijk. Er werd een scheepswerf gerealiseerd en voor een goede afwatering van het achterland werd in 1930 het Cremersgemaal gebouwd.
Gedurende de jaren veranderde door ruilverkaveling het landschap. De stormvloedkering werd gebouwd en ondanks dat de bebouwing aan het water uitdunde bleef het dorp groeien. Al deze ontwikkelingen hebben het historische karakter van Termunterzijl niet aangetast.

De rode draad
De geschiedenis van het dorp vormt de rode draad in dit project. De historische structuur biedt de basis waarop verder gebouwd kan worden, met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. Dit project beoogt niet alleen de bebouwing te vernieuwen, maar ook de ruimtelijke kwaliteit van het dorp te versterken. Het was van belang dat de nieuwbouw meer doet dan alleen passen in het dorpsgezicht: het moest het leven in het hele dorp verrijken, zowel in visuele beleving als in het dagelijks gebruik.

De architectuur sluit aan bij de traditionele stijl van de regio, met een eigentijdse interpretatie die het gebouw zowel authentiek als modern maakt. De daklijnen en gevelindeling verwijzen naar de historische bouwstijlen van de haven- en vissersdorpen, terwijl grote ramen zorgen voor veel natuurlijk licht en bieden uitzicht op het water en het omliggende landschap. Dit zorgt voor een open en uitnodigende sfeer, waarbij de rustieke charme van Termunterzijl behouden blijft, maar tegelijkertijd een moderne uitstraling krijgt die aantrekkelijk is voor zowel toeristen als locals.