Nieuwbouw
>600 m2
Vlieland
2020

Meer weten?
Thomas Steensma
Ga je om tafel met de brouwers van Fortuna Vlieland, dan kun je ervan uitgaan dat er iets bijzonders ontstaat. Wat begon als een plan om een bestaande loods op te knappen, groeide in die gesprekken uit tot een iconische plek tussen duinen en bebouwing. De brouwerij die ontstond, is inmiddels op zichzelf voldoende reden om het eiland te bezoeken.

Met respect voor het landschap
De architectuur van de brouwerij is ontworpen met aandacht voor het omliggende duinlandschap. Asymmetrische vormen en schuine lijnen zorgen ervoor dat het gebouw in harmonie is met de natuur eromheen. De brouwers zelf noemen het gebouw een scherpgesneden houten duin, in lijn met de natuurwetten van de esthetiek.

Zowel de brouwers als de architect hadden de wens om kringlopen te sluiten. Dat is onder andere terug te zien in de duurzame energieopwekking. Het dak is optimaal op het zuidwesten gericht waardoor er maximaal zonne-energie geoogst kan worden.

Wie een brouwerij ontwerpt, moet zich verdiepen in de functies daarvan. De hele organisatie van het bierbrouwen heeft invloed op het ontwerp. Er moeten plekken zijn voor ketels, het proeven, het bottelen en een kantoor. En in dit geval was er ook ruimte nodig om gasten te ontvangen en films te tonen.



De kapel is aan de buitenzijde herkenbaar als uitkragend venster, dat uitzicht biedt op de duinen en de Waddenzee. Het versterkt de verbinding met de omgeving.
De bovenverdieping van de brouwerij herbergt een proeflokaal en een klein auditorium met een kapel gewijd aan Sint Nicolaas. Deze ruimtes zijn ontworpen om bezoekers een panoramisch zicht te bieden over het duinlandschap en een plek te bieden voor ontmoeting en reflectie.

