Herbestemming • Restauratie
>1000 m2
Leeuwarden
2016

Meer weten?
Siebe van Seijen
In het hart van Leeuwarden bevindt zich Hotel & Grand Café Post-Plaza, een voormalig post- en telegraafkantoor aan de Tweebaksmarkt. Dit rijksmonument is getransformeerd tot een sfeervol grand café en hotel met 42 kamers. Bij veel aspecten van dit project zijn we betrokken geweest. Zo hebben we niet alleen het ontwerp gemaakt en de vergunningprocedure doorlopen maar hebben we ook subsidies aangevraagd voor zowel restauratie als herbestemming. Na het verzorgen en begeleiden van de aanbestedingsprocedure zijn we tijdens de uitvoering nauw betrokken gebleven en hebben we het bouwtoezicht en de directievoering op ons genomen.
Ode aan de postbode
1904-heden
In 1904 werden op een voormalig kloosterterrein verschillende panden uit voorgaande eeuwen gesloopt om plaats te maken voor de grootschalige nieuwbouw van een post- en telegraafkantoor in Leeuwarden. Een zeventiende-eeuws poortje is het enige dat overbleef en werd opgenomen in deze “nieuwbouw”.
Cornelis Hendrik Peters (1847 – 1932) was een Nederlands architect en architectuurhistoricus. Op 1 april 1876 werd Peters aangesteld als Rijksbouwkundige voor de Gebouwen van Financiën. Zijn primaire taak als Rijksbouwkundige was het ontwerpen van post- en telegraafkantoren, waaraan een grote behoefte bestond sinds de invoering van de Postwet van 1870. In 1878 werd Peters benoemd tot Rijksbouwkundige voor de Landsgebouwen.
In het oeuvre van Peters deed zich in zijn tijd als Rijksbouwmeester een stijlverandering voor. Hij liet zich steeds meer inspireren door de dertiende-eeuwse Groningse Romano-gotiek en begon de baksteen als constructief element te herwaarderen. De combinatie van het gebruik van rode bakstenen, natuurstenen speklagen, segmentbogen boven kruisvensters, spitsboogfriezen en klimmende blindvensters, en het schilderachtige silhouet leidde tot de term ‘postkantoren gotiek’.
We wilden graag de mensen vanuit de stad weer in het oude postkantoor halen. Als hotel lopen we goed – daarom hebben we ook behoefte aan extra kamers – maar de Leeuwarders en de dagjesmensen moeten ons ook weten te vinden.
Diverse herstelwerkzaamheden hebben de gevel teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

Van postkantoor naar hotel
De historische waarden van het gebouw zijn leidend geweest voor het ontwerp. Op de begane grond zijn weinig bouwkundige ingrepen gepleegd. De sfeer van het postkantoor met zijn enorm hoge zaal siert zich als vanouds met de troggewelven, pilaren, pijlers en gepleisterde wanden.
Op de begane grond zijn een grand café en keuken ontworpen. Een grote bar in het midden schikt zich naar de vorm van de zaal en wanneer je omhoog kijkt zie je een van de meest waardevolle stijlkenmerken van het pand: de kap van de zaal.
De eerste verdieping van het voormalige postkantoor is grondig aangepakt en biedt ruimte aan 42 hotelkamers. Twee luchtbruggen verbinden het gebouw met het bestaande hotelpand en vormen samen het geheel.

Een grote bar in het midden schikt zich naar de vorm van de zaal en wanneer je omhoog kijkt zie je een een van de meest waardevolle stijlkenmerken van het pand de kapconstructie met ajourwerk.